پیشگیری از بیماری ها و پوسیدگی های دندانی عيادة سعدات مشهد لطب الأسنان
پیشگیری از بیماری ها و پوسیدگی های دندانی
پوسیدگی دندان از شایعترین مشکلات مربوط به دهان و دندان است که سالانه شمار زیادی از افراد جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد. بیشترین مراجعه افراد به مراکز دندانپزشکی مربوط به این مشکل است. هرچند که پوسیدگی میتواند توسط دندانپزشک (معمولا یک متخصص زیبایی و ترمیمی دندان) با پروسههایی مانند پر کردن دندان، روکش دندان و … برطرف شود اما مهمترین شیوه مقابله با آن قطعا پیشگیری است. در این مقاله با 12 راهحل و نکته اساسی که در پیشگیری از پوسیدگی دندان موثر هستند آشنا خواهید شد. امیدواریم که افراد بیشتری در جامعه با رعایت این نکات پیشگیرانه، نیازی به مراجعه به مراکز دندانپزشکی جهت انجام پروسههای درمانی نداشته باشند.
آشنایی با روند کلی پوسیدگی دندان
قبل از اینکه به توضیح استراتژیهای پیشگیری بپردازیم، بیایید نگاهی دقیقتر به پوسیدگی دندان و چگونگی ایجاد آن بیندازیم. پوسیدگی دندان یک فرآیند تدریجی است که با تشکیل پلاک میکروبی روی دندان شروع میشود. پلاک یک لایه چسبنده است که از باکتریها، ذرات غذا و بزاق تشکیل شده است.وقتی غذاهای شیرین یا نشاستهای مصرف میکنید، باکتریهای موجود در پلاک، اسیدهایی تولید میکنند که این اسیدها به مینای دندان حمله میکنند و منجر به دمینرالیزاسیون آن میشوند. دمینرالیزاسیون یعنی کاهش مواد معدنی مینا. با گذشت زمان، اگر این روند متوقف و درمان نشود، میتواند منجر به ایجاد حفره، حساسیت دندان و حتی از دست دادن دندان شود.
11 روش پیشگیری از پوسیدگی دندان که باید با آنها آشنا باشیم
1. به طور مرتب مسواک بزنید و حتماً از نخ دندان استفاده کنید
مسواک زدن حداقل دو بار در روز و نخ دندان کشیدن روزانه از اقدامات ضروری برای جلوگیری از پوسیدگی دندان است. از یک مسواک نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید برای تمیز کردن ملایم دندانها استفاده کنید. بسیار مهم است که به تمام سطوح از جمله جلو، پشت و سطوح جویدنی دندانهای خود به یک اندازه توجه کنید. برای آشنایی با اصول مسواک زدن می توانید به صفحه “نحوه صحیح مسواک زدن” مراجعه کنید.
همچنین نخ دندان کشیدن به حذف پلاک و ذرات غذا از بین دندانها و در امتداد خط لثه، جایی که مسواک به آن دسترسی ندارد، کمک میکند. در نظر داشته باشیم که مسواک زدن به تنهایی برای پیشگیری از پوسیدگی کافی نیست و حتماً باید به صورت روزانه نخ دندان نیز استفاده کنیم. این دو اقدام مکمل هم هستند و نباید تنها به انجام یکی از آنها بسنده کرد.
2. استفاده از خمیر دندان و دهانشویه مناسب باید مورد توجه قرار بگیرد
استفاده از خمیر دندان و دهانشویه حاوی فلوراید میتواند به طور قابل توجهی به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک کند. فلوراید مینای دندان را تقویت میکند و آن را در برابر حملات اسیدی مقاوم میسازد. هنگام انتخاب خمیر دندان و دهان شویه، به دنبال محصولاتی باشید که دارای مهر تأیید وزارت بهداشت بوده و یا مورد تأیید دندانپزشک شما باشد.
3. بسیار مهم است که مصرف غذاهای شیرین و اسیدی را محدود کنید
کاهش مصرف غذاهای شیرین و اسیدی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان بسیار مهم است. غذاها و نوشیدنیهای قندی زمینه رشد باکتریها را فراهم میکنند و به تولید اسید کمک میکنند.هنگامی که این غذاها را مصرف میکنید، سعی کنید دندانهای خود را مسواک بزنید یا بعد از آن دهان خود را با آب بشویید تا تاثیراتشان بر دندانهای شما به حداقل برسد. علاوه بر این، مراقب غذاها و نوشیدنیهای اسیدی مانند مرکبات، نوشابهها و نوشیدنیهای ورزشی و انرژی زا نیز باشید، زیرا میتوانند مینای دندان را به مرور زمان از بین ببرند.
4. میبایست در طول روز به اندازه کافی آب بنوشید
نوشیدن آب فراوان در طول روز نه تنها برای سلامت کلی مفید است بلکه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، رفع بوی بد دهان و جلوگیری از خشکی دهان نیز مفید است. آب به شستشوی ذرات باقی مانده غذا در دهان و لابلای دندانها کمک میکند و اسیدهای موجود در دهان را خنثی میسازد. علاوه بر این، بیشتر منابع آب لوله کشی حاوی فلوراید هستند که باعث تقویت بیشتر دندانها میشود.
5. از جویدن آدامس بدون قند یا حاوی زایلیتول لذت ببرید
جویدن آدامس بدون قند بعد از غذا میتواند تولید بزاق را تحریک کند. این مساله به تمیز شدن دهان و خنثی کردن اسیدها نیز کمک میکند. بزاق همچنین حاوی مواد معدنی است که به بازسازی مجدد مینای دندان کمک میکند. به دنبال آدامسی باشید که یا قند نداشته باشد و یا اینکه حاوی قند مفید زایلتول باشد. این قند برای دندانها مفید است و به پیشگیری از پوسیدگی دندانها نیز کمک میکند.
6. فیشور سیلانت یا فلورایدتراپی را امتحان کنید
فیشور سیلانت دندانها و فلوراید تراپی اقدامات پیشگیرانهای هستند که به ویژه برای کودکان و نوجوانان میتوانند بسیار مفید باشند. سیلانت ها پوششهای نازکی هستند که روی سطوح جونده دندانهای خلفی اعمال میشوند و لایهای اضافی از محافظت در برابر پوسیدگی ایجاد میکنند. فلورایدتراپی نیز شامل استفاده از محلول فلوراید به شکلهای مختلف است که در نهایت به تقویت مینای دندان و پیشگیری از پوسیدگی دندان منجر میشود.
7. معاینات منظم دندانپزشکی را فراموش نکنید
معاینات منظم دندانپزشکی برای حفظ سلامت مطلوب دهان و دندان و جلوگیری از پوسیدگی دندان بسیار مهم است. دندانپزشکان میتوانند علائم اولیه پوسیدگی را خیلی زود تشخیص داده و در اسرع وقت بدون اینکه نیاز به صرف هزینههای زیاد باشد درمان میکنند.
آنها دندانها را جرم گیری میکنند و با این کار، به از بین بردن پلاک و جرم دندان که میتوانند نقشی در پوسیدگی داشته باشند کمک کنند. دندانپزشکان همچنین توصیههای متناسب با وضعیت هر شخص در مورد بهداشت دهان و دندان و یا نوع تغذیه ارائه میدهند. سعی کنید هر شش ماه یکبار یا دست کم سالی یکبار برای این ویزیت به دندانپزشک خود مراجعه کنید
8. از مصرف دخانیات و محصولات تنباکو خودداری کنید
استعمال دخانیات و تنباکو نه تنها خطرات جدی برای سلامتی کلی بدن به همراه دارد، بلکه احتمال پوسیدگی دندان را نیز افزایش میدهد. محصولات حاوی تنباکو، به سادگی میتوانند باعث تغییر رنگ دندانها و ایجاد لک شوند. مواد مضر موجود در دود سیگار همچنین باعث بروز بیماری لثه شده و به طور کلی روند بهبود طبیعی بافت های دهان را مختل میکنند. ترک سیگار و پرهیز از تنباکو میتواند سلامت دهان و دندان شما را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد و خطر پوسیدگی دندان را نیز کاهش دهد.
9. بلیچینگ دندان انجام دهید
شاید عجیب به نظر برسد اما حقیقت آن است که بسیاری از افراد زمانی که جرمگیری دندان انجام میدهند یا تحت درمان بلیچینگ قرار میگیرند تا مدت زیادی بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت میکنند و مایلند تمیزی و سفید بودن دندان را حفظ کنند. بنابراین داشتن یک جلسه درمانی جرمگیری دندان به همراه بلیچینگ دندان میتواند در پیشگیری از پوسیدگی دندان مؤثر واقع شود.
بنر در اینجا قرار بگیرد
10. درباره بهداشت دهان و دندان بیشتر یاد بگیرید
آگاهی از تکنیکهای مناسب بهداشت دهان و دندان، داشتن تغذیه مناسب، و آخرین پیشرفتها در زمینه مراقبت از دندان برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ضروری است. برای آموزش بهترین شیوههای مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و همچنین اهمیت یک رژیم غذایی متعادل برای سلامت دهان وقت بگذارید. با اخبار و پیشرفتهای دندانپزشکی آشنا باشید تا مطمئن شوید که از موثرترین اقدامات پیشگیرانه موجود استفاده میکنید.
11. مصرف میان وعدهها و خوراکیهای مضر را کاهش دهید
کسانی که برای خود برنامههای تغذیهای منظمی دارند کمتر در معرض پوسیدگی دندان قرار میگیرند. برعکس، افرادی که به صورت گاه و بیگاه نوشیدنی مضر شیرین و گازدار میخورند یا خارج از وعدههای غذایی اصلی، تنقلات و یا به قول عموم مردم هلههوله مصرف میکنند، بیشتر در معرض پوسیدگی قرار میگیرند. برای پیشگیری از این موضوع باید برای میان وعدههای خود خوراکیهای سالم، بدون قند و با حداقل اسیدیته مصرف کنید. پس از مصرف این خوراکیها نیز، باید دهان خود را با مقدار زیادی آب تمیز شستشوی دهید.